DELA

Frivilliga reser beachvolleyläktare

Läktarbygget har börjat för sommarens sista stora sportevenemang – Paf Open vid Alandica.
Och frivilligarbetare kan jobba in en nätt slant till sina föreningar.
Läktarna levereras av Västeråsbolaget Sit Down som också stod för läktarlösningarna på lördagens Röster för Östersjön-konsert på Andersudde.
Sit Down-delägaren Pär Johnsson är på plats. Hans bolag är ett av de få nordiska bolag som är ”att räkna med” i branschen i stora sammahang.
Kontakterna till Åland går tillbaka till nittiotalet när Johnssons företag försåg tennisturneringen Alandia Top Show med läktare. Då förhandlade han med Lasse Wiklöf. Senare ringde hans bror Anders Wiklöf och sade att han skulle bygga en tennisbana ”hemma på gården”. När han förklarade hur stor anläggningen skulle bli trodde Pär Johnsson länge att han hade fått en skämtare på tråden.
– Men sen berättade han vem han var och vilka företag han hade. ”Tror du att vi kan göra affärer”, frågade han. ”Jo, det kan vi säkert”, svarade jag.


Österleden hålls öppen
Gång- och cykelbanan öster om läktaren stängs av säkerhetsskäl under tävlingens gång. Men biltrafiken längs Österleden ska löpa på som vanligt utan avstängningar och omvägar, säger läktarbyggesgeneralen Danne Sundman.
Arrangörerna betalar en klumpsumma som fördelas som talkobidrag mellan de föreningar som deltar i bygget – och det behövs flera frivilliga, säger Sundman på måndagen.
Bygget ska vara färdigt på torsdag. Den 3 september, dagen efter finaldagen, ska läktarna monteras ner och det jobbet kan ta tre dagar. Ju fler som ställer upp för sina föreningar desto fortare går det.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax