DELA

Friskare barn med rena händer

På daghemmet Wäktars i Mariehamn tvättar alla barn och alla anställda händerna många gånger per dag.
Det har lett till att smittsamma sjukdomar som magsjuka och förkylningar har minskat alldeles tydligt.
– Det är stor skillnad mot tiden innan vi hade de regelbundna handtvättningarna, bekräftar barnskötaren Gun Gottberg och föreståndaren Riitta-Liisa Westström.
– Tidigare var det så att när ett barn fick magsjuka så låg alla efter ett par dagar. Sådana epidemier har vi inte mera. Visst är en del barn sjuka fortfarande, men det är en klar förbättring.
För några år sedan läste Riitta-Liisa Westström om en undersökning som gjorts vid daghem i Uleåborg. Resultaten var förbluffande bra, och hon beslöt att införa handtvätt enligt ett visst program på Wäktars.

Raka spåret
Varje morgon när barnen kommer till dagis går de raka spåret till toaletten så fort de klätt av sig. Där tvättar de händerna innan de går in på avdelningen – utan att någon behöver säga till.
– En del barn säger inte ens hejdå till sina föräldrar före tvätten. Först efteråt kan mamma eller pappa gå.
Före morgonfrukosten tvättar alla händerna, och samma gör man inför lunchen. Efter varje toalettbesök, förstås, och sedan när man kommer hem från dagis är det dags igen.
På dagiset behöver ingen längre uppmana barnen att tvätta händerna. Det hör till och görs automatiskt.

Gnuggar runt
Jasper Karlsson berättar hur han gör när han tvättar.
– Först sköljer man händerna under vatten. Sen tar man tvål, gnuggar runt så här och så spolar man bort tvålen. Sist så torkar man, säger han och visar.
Också personalen tvättar händerna mera medvetet än tidigare.
– Sammanlagt blir det säkert 25 gånger per dag. Enda nackdelen är att händerna blir så torra. Fördelen är att även personalen är friskare, säger Gun Gottberg.
Samtidigt som man införde handtvätten tog man bort tandborstningen. Den får föräldrarna sköta hemma helt och hållet numera.
– Barnen lånade varandras tandborstar, och det var inte alls ovanligt att de tvättade lavoaren med tandborsten.
Då sprids smitta väldigt lätt, förstår man ju.

Tutt i eget fack
På Filifjonkorna, som den här avdelningen heter, är det inget barn som har tutt längre. På småbarnsavdelningarna förvaras tutten i barnets eget fack på toaletten. Också tuttarna kan bidra till smittspridning ifall de används av flera.
Leksakerna tvättar man däremot inte oftare än tidigare.
– Nej, det verkar som om det räcker långt med handtvätt och slopad tandborstning, säger personalen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax