DELA

Franky Lee gör det själva

– Det är tufft att göra det själv.
Det konstaterar Millencolin-gitarristen Mathias Färm som kommer till Dino’s i kväll lördag med sitt andra band Franky Lee.
Tufft är det för att fildelning och digitala musiktjänster dödat försäljningen som fick skivbolag att satsa pengar på nya band.
– Alla lyssnar på Spotify. Nu finns det knappt någon skivdistribution kvar. Vi säljer själva när vi är ute och spelar och är glada om någon vill betala för en cd.
Musikbranschen är tillbaka där man började innan skivorna kom, med musiker som tjänar pengar på att turnera.
– Problemet är att alla band måste spela. Och om det inte kommer någon publik blir det inga pengar. De stora banden överlever och de små hamnar i kläm.
Tack vare Millencolins framgångar kan Färm ägna sig åt musik på heltid. Soundlab-studion som han och Nasums Mieszko Talarczyk startade 1997 finns fortfarande.
– Vi spelade in mycket åt skivbolaget Burning Heart, jag jobbade med The Hives i början, och det kom metalband hit från USA och Israel.
När Talarczyk omkom i tsunamikatastrofen i Thailand 2004 köpte Millencolin studion.
Händer det att band kommer dit och vill ha Millencolins sound?
– Nja. En del band tror kanske att det är lätt. Men man måste vara duktig, annars fungerar det inte. Det som vi gör med Franky Lee är ändå relativt enkelt. Tre ackord, inga konstigheter. En Beatleslåt kunde lika gärna vara en Franky Lee-låt.
Läs mer om bandet i fredagens Nya Åland!

Patrik Dahlblom