DELA

Franciskustema hyllas i DN

Malin Ullgren skriver i onsdagens DN en krönika med rubriken ”Kanske är Franciskusdagarna på Åland en stillsam tendens på spåren?”.
Så här inleder hon:
”En dag får jag ett litet brev till kulturredaktionen på DN, med ett lika litet kort i. Kortet innehåller information om och en inbjudan till Franciskus-dagarna i Kökar på Åland, som infaller i början av juli. Tema för årets Franciskusdagar är ”att avstå”. Det låter så högtidligt och så strängt att jag genast tramsar runt med kortet och försöker bli av med det som en Svarte Petter. Det hamnar på någon annans skrivbord, och kan inte” bränna hål av dåligt samvete på just mitt.”
Hon skriver vidare om hur svårt det är att avstå från uppmärksamheten för att man avstått. Fastar man, shoppingstrejkar man, så ska det alltid redogöras för. Hon fortsätter krönikan:
”Är det så att Franciskusdagarna på Åland är en stillsam tendens på spåren? Att man har känt den lilla vågrörelsen av mättnad? Parad med den fatala ekonomiska krisen i till exempel USA och Sydeuropa? Och så en ny påve, Franciskus (den förste), han som lever enkelt och till synes hedrar Franciskus av ­Assisis försakelseideal.”
Krönikan avslutas med: ”Med tanke på hur den där inbjudan till temadagarna om ”att avstå” brände i mitt medvetande tror jag att föreningen Franciskus på Kökar har funnit en smärtpunkt – i samtiden, och inte bara i mig.”
Franciskusdagarna på Kökar arrangeras första helgen i juli. (ke)