DELA

Framtidens jobb finns inom vård och IT

Plugga vidare. Det är det bästa rådet till de åländska ungdomar som nästa vecka tar examen från gymnasieskolan.
För läkare, ingenjörer och dataspecialister finns det jobb även i framtiden.

Nästa vecka firar några hundra ungdomar examen från Ålands lyceum och Ålands yrkesgymnasium.
– Det jag säger åt dem är att de fortfarande är så unga att de har tid på sig. Men det är viktigt att de skaffar sig en utbildning, det hör man från alla håll att det lönar sig, säger Monika Sundqvist.
Hon är studiehandledare vid inriktningen Livvstil och hälsa på Ålands yrkesgymnasium och hjälper alltså ungdomar som valt en framtidsbransch, vården. Ungefär hälften av den sociala linjens elever pluggar vidare direkt efter gymnasiet medan hälften tar sabbatsår och jobbar.
– Mitt råd är ändå att utbilda sig men att de kanske unnar sig ett år att fundera på. Jobbar man lite eller får lite distans brukar det klarna sedan.


Sjöfarten minskar
Vad man vill bli är en svår fråga. Var det finns jobb är kanske lite lättare att svara på.
– Det är en kronisk brist på arbetskraft inom vissa vårdyrken, till exempel läkare. Kompetent IT-personal behövs också och kockar är det ofta brist på, säger Richard Palmer, utredare på ÅSUB.
Sjukskötare, speciallärare, VVS-ingenjörer, mekaniker och jurister är andra yrken som det behövs mer av på Åland.
Den åländska arbetsmarknaden skiljer sig mycket från de kringliggande områdena med sin lilla industrisektor och stora offentliga sektor. Sjöfarten är fortfarande en dominerande bransch.
– Generellt kan man säga att sjöarbetsplatserna har minskat lite grann över tid. Sjöfarten är i kris och det gäller inte bara passagerartrafiken, säger Palmer.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni