DELA

Fram och tillbaka till Godby för handröntgen

Han skadade handen och åkte till akuten. Där blev han hänvisad till hälsocentralen.
Hälsocentralen i Mariehamn hänvisade honom till hälsocentralen i Godby där han slutligen fick en remiss och kunde åka tillbaka till Mariehamn för röntgen.
För en vecka sedan trillade en man bosatt på norra Åland omkull och slog i handflatan. Han noterade att handen var skadad och att den skulle behöva röntgas så han tog sig till akuten i Mariehamn. Eftersom handen skadades vid sjutiden på morgonen hade hälsocentralen inte öppnat än.
På akuten blev mannen hänvisad till hälsocentralen, som öppnar först klockan åtta. Eftersom hälsocentralen i Mariehamn nu är närmast åker han dit. Där blir han i sin tur hänvisad till hälsocentralen i Godby.
– Där bokade de en tid åt mig till klockan 10.15, så jag åkte hem igen, säger han.
I hälsocentralen i Godby tittade en läkare på hans hand och skrev en remiss för röntgen. Röntgen görs på sjukhuset i Mariehamn så mannen fick återvända dit andra gången för dagen.
– Röntgen tog några minuter och det visade sig att handen bara var stukad, säger han.
– Men att bli runtskickad för något de kunde ha gjort direkt på akuten på några minuter kändes onödigt, säger han.
Inom sjukvården har man som regel att inte kommentera enskilda fall. vikarierande Klinikchef Marika Lindström berättar i allmänna ordalag om hur akuten gör sina bedömningar.
– Mellan hälsocentralerna och akuten finns en arbetsuppdelning. I första hand ska man vända sig till hälsocentralerna. För att man har ont behöver det inte nödvändigtvis betyda att man behöver besöka akuten, säger Marika Lindström.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson