DELA

Frågor om alkoholbruk på brandstation

Varför är det viktigt för de aktiva i Jomala FBK att dricka alkohol efter övningarna där juniorer är med?
Den frågan ställs till Jomala kommun som har släckningsavtal med brandkåren. Kommundirektör John Eriksson har vidtagit åtgärder.
Nyligen fick kommundirektören frågan om Jomala FBK och de vuxna aktivas alkoholbruk på brandstationen. Enligt uppgift dricks det alkohol efter tisdagsövningarna med juniorer närvarande och frågeställaren ville veta hur kommunen, som bekostar de brand- och räddningstjänster som kåren utför, ser på saken.
– Jag har skickat frågan till räddningschef Lennart Johansson som har fört den vidare till Jomala FBK:s styrelseordförande Edgar Kalm, berättar John Eriksson och tillägger att han väntar en utredning och ett svar snart så att frågeställaren får besked.
Enligt uppgift handlar det också om kårens våravslutning.

Nya Åland har varit i kontakt med frågeställaren som inte vill framträda med namn.
– Jag vill inte att folk ska känna sig angripna och gå i försvar. Poängen är snarare att reflektera över vad man gör och vad man skulle kunna göra annorlunda. Vilken funktion fyller det systematiska inkluderandet av alkohol i verksamheten i en frivillig brandkår, undrar frågeställaren.
Kårchef Ralf Manelius kommenterar frågan med att det handlar om ett illvilligt rykte som funnits en längre tid. Orsaken kan enligt honom vara att kåren har en livlig verksamhet och att kritiken bottnar i avundsjuka. Ett 40-tal unga under 16 år är aktiva i kåren och deltar i övningarna.
– Det stämmer inte att det dricks öl efter övningarna. Jag vet det för jag är själv med på ungefär 80 procent av övningarna, säger han.
Det sägs att ni har alkometer på stationen, varför det?
– Det ska man ha för hela verksamheten. Som ledande kårchef måste jag kunna kolla upp mina mannar. Den tryggheten måste man ha.
Alkometern fick kåren billigt samtidigt som annan utrustning från samma företag köptes in, berättar han.
Använder de vuxna kårmedlemmarna alkohol på brandstationen?
– Visst dricks det när det ordnas tillställningar. Det händer också att det dricks i bastun men då handlar det om egen öl.
Läs mer i fredagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax