DELA

Förvaltningschefen om Air Åland-konkurrens

Det är viktigt att hålla isär ägarintressen och ekonomiska tänkande påpekar förvaltningschef Arne Selander.
– Att ändra i resepolicyn skulle få underliga konsekvenser.
Landskapets tjänstemän flyger åtminstone 300 gånger i året mellan Mariehamn och Helsingfors visar statistik.
Om landskapet ska speciellt gynna Air Åland som flygbolag för resor mellan Mariehamn och Helsingfors med motiveringen att landskapet äger en del i bolaget måste resepolicyn ändras.
– Som reglerna ser ut i dag ska vi hålla isär ägarförhållanden och det ekonomiska tänkandet som styr vad landskapsregeringen gör, säger landskapets förvaltningschef Arne Selander.
Han anser att regelverket är tydligt i frågan om att man väljer det lämpligaste med hänsyn till kostnad och tid, inte om man är delägare.
Har ni diskuterat hur ni ska göra om ett konkurrerande flygbolag har billigare resor?
– Frågan har inte blivit aktuell. Visst kan man ändra regelverket med det skulle få underliga konsekvenser även i andra fall.
Selander säger att tjänstemännen inte alltid flyger till Helsingfors, relativt ofta tar man också färjan.
– Men det kräver uppoffringar från enskilda tjänstemän eftersom det tar mer tid och tar tid som man kan vara med familjen.

Orättvis jämförelse
För att göra gårdagens biljettpris jämförelse rättvis mellan Air Ålands och Flybes på rutten Mariehamn- Helsingfors behövs även Flybes flexibla priser publiceras. I gårdagens Nya Åland användes bara Air Ålands dyrare, men mer flexibla biljetter.
Med motsvarande biljetter hos Flybe blir priset för resan Mariehamn- Helsingfors tur- och retur onsdagen den 2 november 402,02 euro och då är det dyrare än Air Ålands Full flex som kostar 390 euro.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds