DELA

Första bilden inifrån kk-huset

Mot Slemmern glasväggar. Mot Strandgatan övningssalar och ett auditorium. Framför era ögon växer det långsamt fram: Alandica kultur- och kongress, i folkmun kallat kk-huset.

Kk-huset står stadigt förankrat på ett 16-tons byggelement. Huset består egentligen av tre byggnader och en foajé som binder ihop alltsammans.
I går lyftes de sista stora bitarna på plats. Sammanlagt sju takstolar på vardera 15 ton pryder nu den stora teater- och konsertsalen i norr.
– Bank, bank, kling, klång.
Ljudet är öronbedövande. Det borras och hamras överallt och platsen är täckt av ett lager damm. Huvudentreprenör är Ålands bygg.
Det är jätteformatet som gör det här bygget så speciellt, berättar Patrik Sundblom som är en av tre byggledare på platsen.
– Det är viktigt att man får alla tunga lyft i rätt ordning.
Vad kan gå fel?
– Det går inte fel. Det får inte gå fel (skratt).


Olika delar.
Två salar, ”stora och lilla salen” kommer att ha funktionen av utrymmen för kommersiell verksamhet, exempelvis för teaterföreställningar. Den stora salen kommer att kunna ta in en publik på 600 personer, med den lilla rymmer 200. På bottenvåningen finns plats för 100 personer i de två repetitionsutrymmena.
– Vi håller på och monterar väggen i övningssalarna, berättar Patrik Sundblom.
Huset närmast Arkipelag rymmer konferensdelen. Kk-huset har i debatten jämförts med en fönsterlös bunker. Patrik Sundblom säger att det ändå blir mycket glas i huset.
– Men allt är samlat på ett ställe i delen som är vänd mot Slemmern.
Svetsaren Sven Henriksson berättar att kk-huset är speciellt eftersom det ingår så mycket stålarbete i bygget.
– Balkongerna och läktaren till exempel.


Precisionsarbete
Teatersalen känns inte så stor när man befinner sig mitt i den. Än så länge är det svårt att föreställa sig hur det kommer att se ut när inredningen är på plats.
Plötsligt faller en skugga över läktaren. Ovanför oss svävar den femte av de sju största takstolarna. Tre personer kämpar med att passa in den i gängstängerna. Gång på gång dunsar takstolen mot väggen. Ingen fara skedd dock och snart är delen på plats.
– Hittills har allt gått enligt planerna, säger Patrik Sundblom.
Om drygt ett år ska bygget stå klart.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax

tfn 528 469