DELA

Försäljare kritiska till flythalarförbudet

Flythalaren förbjuds i Finland, men inte i något annat land. Man tillåter också seglarvästen, fast den är lika ”farlig” som flythalaren. Kritiska röster höjs mot Konsumentverkets beslut.
– Det är synd att man förbjuder något som räddat så många liv, säger Conny Sundberg på Fiskarboden.
– Man förbjuder också bara den hela flythalaren, inte den delade fast det är precis samma sak, säger Conny Sundberg som är delägare i Fiskarboden.
Enligt Sundberg säger flera leverantörer att förbudet inte kommer att gå igenom. Flythalarna är CE-märkta, vilket innebär att de är godkända i EU.
– Det är så råddigt. Man säger att flythalarna invaggar folk i falsk säkerhet, men det gör många saker. Man tror att man är säkrare i en stor båt. Man tror att man är säker med en seglarväst utan krage. Då drunknar man direkt om man är medvetslös, men de blir inte förbjudna.
Sundberg säger att det finns nya flythalare där man flyter i sittande ställning och huvudet kommer lite högre från vattenlinjen. De är också säkrare än de som testades.

Andra länder fortsätter sälja
Matti Seppälä äger OPM, ett importföretag i riket som levererar flythalare till flera åländska butiker. Han säger att alla andra länder får fortsätta sälja flythalare för där anses de inte vara farliga. Han är mycket kritisk till förbudet.
– Det är som med säkerhetsbälte, de flesta räddas av det, men någon kan dö.
Seppäla anser också att det är fel att man inte gjort skillnad på flythalare. Det finns dåliga och det finns bra.
– Det tokigaste är att vi sagt åt Konsumentverket att vi gärna gör bättre flythalare bara de säger hur de ska vara. Men svaret vi fick var att det är vi som är experterna på att göra en säker halare. Vi har också föreslagit att vi kan tillverka om de testar, men de svarade att Konsumentverket inte är någon foskningsanstalt.

Inga riktlinjer
Det finns alltså ingen riktlinjer för hur en flythalare ska vara för att godkännas i Finland. Konsumentverket har bara sagt hur de inte får vara.Under två års tid har Seppälä försökt få ett svar på vilka säkerhetskrav de ska uppfylla, men helt utan resultat.
Seppälä tycker att Konsumentverkets rekommendation att i klä sig varmt och ta på sig en ordentlig flytväst är ett sämre alternativ. Han undrar om någon på Konsumentverket har erfarenhet av fiske och vatten.
– Man kritiserar att flythalaren blir för tung i vattnet, men det blir alla kläder.
I testet skulle testpersonerna ta sig upp på en räddningsflotte, men det blev för tungt. Det är självklart enligt Seppälä att det är tungt att ta sig upp med kläder.
– Man använder flythalaren i oktober-november-december och vem har badbyxor på sig då?
Seppälä har också reagerat på att man kritiserar att flythalaren är för varm för sommaren och att risken för hjärtattack finns.
– Vem har flythalare på sig på sommaren?, säger han med ett skratt.
Konsumentverket kritiserar också att huvan gör att man ser och hör dåligt.
– När man simmar i kallt vatten är det kanske viktigare att vara varm om huvudet än att se och höra bra. Jag har i alla fall lärt mig att största delen av värmen går ut genom huvudet.

Konstiga orsaker
Över huvud taget anser Seppälä att Konsumentverket förbjudit halaren av konstiga orsaker. Och det att de inte kan säga hur de ska vara, bara att de måste bli bättre.
– De skrämmer upp folk att inte använda flythalare. Det är otroligt att de tillåter seglarvästar men inte flythalare.
Seppäla säger att i alla flythalare som han säljer finns föreskrifter att man inte ska ha dem på öppet hav utan extra flytväst.
Otaliga gånger har Seppälä diskuterat med Konsumentverket utan resultat. Att överklaga beslutet kan vara en lösning.
– Jag borde ta itu med saken men har inte haft tid. Jag tror att någon annan faktiskt inlett någonting.

Läs också: Flythalaren för farlig för Finland

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax