DELA

Föreläsningar om trav och stallflickor

Ulrika Wällstedt, en av få kvinnliga travtränare med proffslicens i Sverige, håller en föreläsning på Åland nästa vecka. Det samma gör beteendevetaren Lena Forsberg.
Arrangörer är Ålands museum och landskapsregeringens jämställdhetsenhet.
Ulrika Wällstedt har arbetat för bland andra Stig H Johansson och Stefan Hultman och hennes sköthästar har haft stora framgångar i storlopp som Breeders Crown, Kriteriet, Elitloppet och Hambletonian.
Ulrika Wällstedt ska berätta om ungdomsperioden, hur travintresset började, om tidigare arbetsplatser och om de ideologier som står bakom den egna träningsrörelsen gällande hästhållning och träning.
Föreläsningen hålls torsdagen den 20 januari klockan 18.00 i Ålands museums filmsal.

Flickor i stallet
Två dagar senare, lördagen den 22 januari klockan 13 på samma plats, är det beteendevetaren Lena Forsbergs tur. Hon har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina studier om hur flickor formas av miljön i stallet.
”Lena Forsberg vill synliggöra stallet som en mötesplats där flickor och kvinnor skapar sin egen civilisation. I stallmiljön tillåts och uppmuntras andra saker och sätt att vara tjej på än i många andra sammanhang. I stallet ska man vara modig, ta för sig och aktivt ta ett ledarskap. Relationen till hästen är central, men även i det andra som görs i stallet blir sambandet mellan handlig och konsekvens tydligt. Det är också i handlingen som det vidgade genusutrymmet ligger”, skriver arrangören Ålands museum i ett pressmeddelande.
Föreläsningarna hålls i samband med att det är sista veckan som museet visar utställningen ”Hästens dragningskraft”. Inträdet är gratis.

Annika Kullman