DELA

Förberedelse mot knark på krogen

Narkotika och narkotikarelaterat våld på krogarna är ett stort problem i Sverige.
Nu satsas på förebyggande utbildning på Åland.
I Sverige är narkotikamissbruk i hög grad knutet till kroglivet. Det langas och används narkotika på krogarna och det begås en mängd narkotikarelaterade brott i krogmiljö. Enligt en undersökning upplever nästan tre av tio svenska kroggäster att narkotikapåverkade personer utgör ett problem.
På Åland är situationen en annan och narkotikarelaterat våld på krogen är inte något allvarligt problem i dag. Trots det finns det regelbundet både civilklädda poliser och poliser i uniform ute i det åländska nattlivet.
– Det förekommer givetvis narkotika på våra restauranger också, säger äldre konstapel Dan Sjövall på polisen.
– Men det är huvudsakligen under turistsäsongen eller ombord på fartygen.


Första grundkursen
I Sverige har problemet resulterat i att man för ett par år sedan bildade nätverket ”Krogar mot knark”, KMK.
Polisen på Åland har fått internutbildning av svenska kolleger från KMK och just nu ordnas den allra första grundkursen som riktar sig till alla involverade parter. Att det görs beror långt på överkonstapel Jarl Eklund som för ett par år sedan gick kursen i Sverige och som sedan dess aktivt jobbat för att få en också till Åland.
Den kurs som nu pågår i Alandica i Mariehamn bekostas av landskapets socialvårdsbyrå. Målgruppen är de som jobbar på krogar och restauranger, väktare, poliser, gränsbevakare, taxichaufförer, räddningspersonal och anställda vid akuten på sjukhuset och i går samlade ämnet ett femtiotal deltagare.
– Det här skall ses som förebyggande kurs, säger både Eklund och Sjövall då de får frågan varför det är så viktigt med en kurs på Åland då det egentligen inte finns några större problem här.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen