DELA

Föräldrar medvetna om trimmade mopeder

I en färsk undersökning från Trafikskyddet uppgav över 80 procent av de tillfrågade finländska ungdomarna att deras föräldrar är medvetna om att deras mopeder är trimmade.
– Jag tror inte Åland är ett undantag, säger kommissarie Nina Rasmus.
Högsta tillåtna hastighet för mopeder är 45 kilometer i timmen. En trimmad moped kommer ofta upp i en hastighet på över 80 kilometer i timmen. Kommissarie Nina Rasmus varnar för faran med en moped där konstruktionen ändrats.
– En trimning ändrar mopedens trafiksäkerhet. Kanske bromsarna inte fungerar som de ska, kanske effekten har höjts så att övriga konstruktionen inte klarar av det, säger hon.

Föräldrarna vet
Enligt en utredning från Trafikskyddet som presenterades i mitten på april uppgav över 80 procent av de finländska ungdomarna som tillfrågats att deras föräldrar är medvetna om att deras moped är trimmad.
– Jag tror inte Åland är ett undantag, fortsätter Rasmus.
797 niondeklassare deltog i undersökningen. Av dem svarade hälften av pojkarna att de har trimmade mopeder. 15 procent av flickorna uppgav samma sak. Hälften av flickorna sa även att deras föräldrar själva utfört trimningen, medan de flesta pojkar gjorde det själva.

Läs fredagens artikel om mopedister som orsakar olyckor i trafiken.

CECILIA LINDVALL
redaktion@nyan.ax