DELA

För dyrt bärga Sea Diamond

Det skulle kosta 150 miljoner att bärga vraket efter kryssningsfärjan Sea Diamond, tidigare Birka Princess, som sjönk för fyra år sedan utanför ön Thira (Santorini).
Det är för mycket för grekiska staten.
Det här rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini på sin hemsida.
Frågan om staten kunde bärga vraket väcktes i parlamentet, men sjöfartsminister Yiannis Diamantidis konstaterar att den grekiska staten inte har råd att bärga vraket.
– Vi har inte de finansiella resurserna att göra det eftersom det kommer att kosta mer än 150 miljoner. Detta är en fråga som måste lösas av fartygsägaren och försäkringsbolaget, säger ministern till den grekiska tidningen.


Häftig debatt
En bärgning av vraket har vållat våldsam debatt ända sedan fartyget sjönk i april 2007. En större saneringsoperation har redan genomförts, eftersom det i vraket fanns tusentals ton olja och kemikalier som man fruktade att skulle läcka ut och förstöra stränder och dricksvatten vid Santorini.
I den offentliga rapporten över förlisningen läggs skulden på befälhavaren, förstemaskinisten och tre andra anställda. Enligt experterna kom kryssningsfärjan alldeles för nära den klippiga stranden vid anlöpet mot Santorinis hamn och ska vid olyckstillfället inte ha följt kursen som kaptenen godkänt.


Erkänner ej
Ägaren till Diamond, Louis Cruise Line, har alltid avsagt sig ansvaret för olyckan. Istället har man hänvisat till felaktiga kartor. Olycksutredningen visar att kartorna faktiskt innehöll felaktiga uppgifter, men även att skeppets djupmätare var ur funktion och varnade därför inte för det allt grundare djupet.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax