DELA

”Folk undrar ibland om jag är galen”

Det finns ingen som kan påstå att Iris Hamnström inte har sett världen.
Nio gånger har hon åkt med Rosa Bussarna och nu väntar troligtvis en tionde resa.
– Jag har velat åka med de Rosa bussarna sedan jag läste om dem i en veckotidning på 80-talet, men det blev aldrig av. Jag tänkte att kanske efter att jag har blivit pensionär – och så blev det, säger Iris Hamnström.
Sin första resa med de Rosa bussarna åkte Iris på år 2004. Sedan dess har hon alltså hunnit med nio resor totalt, och med det en hel del äventyr.
Hon har testat skydiving i Namibia och haft snöbollskrig en bit upp på Himalaya. Hon har paddlat i regnskogen och försökt sig på sandboarding i Afrika. Hon har snorklat på en hel rad olika ställen och åkt gyrocopter, som är en slags helt öppen helicopter, i Costa Rica.
– Först var jag lite nervös när jag satt där uppe i luften. Men sen tänkte jag att nog kommer jag ner alltid. På ett eller annat sätt. Folk undrar ibland om jag är galen, och det kanske jag nog är lite, säger hon.


Inte färdig
Men än är Iris inte färdig med de Rosa bussarna. Det blir troligtvis åtminstone en tionde resa, sen får hon se. Den kommer att gå ettdera till Kapstaden och sydöstra Afrika eller till Burma.
– Det blir min 75-års present till mig själv. Jag har sagt att så länge jag inte är ett hinder för någon tänker jag åka. Ibland ser folk att jag är äldre och vill hjälpa mig ner för trappor och liknande, men då får jag ryta till lite. Vill jag ha hjälp så säger jag till.
Läs mer om Iris Hamnströms resor i papperstidningen!

Josefin Grunér