DELA

Föglöbo fick Fannystipendium

I torsdagen hyllades 2010 års Fanny Sundströmstipendiat på Annagården i Föglö.
Eeva Fahlander hade inte en aning om att hon var den stora programpunkten på eftermiddagskaffet som Wargskärs och Östra Föglö marthaföreningar ordnat. Hon blev mer än överraskad då hon insåg att hon skulle ta emot stipendiet på 150 euro, diplom och blommor.
Fanny Sundström-stipendiet delas ut årligen av Ålands Marthadistrikt. Fanny Sundströmfonden som stipendiet delas ut ifrån instiftades av Fanny Sundström själv.
Hon fick till sin 60-års dag ta emot pengar som alla Ålands marthor gemensamt samlat in. Fanny ville genom fonden hedra och uppmärksamma kvinnor som trots motgångar och svåra förhållanden klarade av att på ett bra sätt sköta sitt hem och sina barn. Stipendiaten utses kommunvis av marthaföreningarna.
Om detta berättar projektkoordinator Charlotta Solax vid Ålands Marthadistrikt i ett brev till Nya Åland.
I år var det Föglömarthornas tur att föreslå mottagaren av stipendiet. De två marthaföreningarna på Föglö – Wargskärs Marthaförening och Östra Föglös Marthaförening enades rätt snabbt om vem deras kandidat skulle bli. Eeva Fahlander har genom livet mött stora motgångar men har ändå alltid lyckats hitta plats för såväl andra människor som glädje.
Läs mer i papperstidningen! (ka-f)