DELA

Födelseland spelar roll vid blodgivning

Om man är född i Iran får man inte ge blod utan att först göra ett malariatest.
Det fick Golnar Bahar erfara när hon i julas besökte Röda Korsets blodgivning.
– Jag blev förbannad. Det kändes som en väldigt rasistisk inställning, säger Golnar Bahar.
Hon har tidigare varit blodgivare ett flertal gånger, men aldrig behövt testa sig för malaria på grund av sin födelseort. Men i julas blev hon stoppad.
– Jag fyllde i formuläret som vanligt, men sen när en i personalen såg att jag var född i Iran började hon bläddra i en pärm och sa att jag inte fick ge blod.
Golnar tyckte att det var märkligt att hon fått skänka blod tidigare utan att kollas för malaria.
– De områden i Iran där det sa att det fanns malaria har jag aldrig varit i, inte ens som liten. Och eftersom det var över 20 år sedan jag var där sist tyckte jag det var konstigt att jag skulle vara smittad, säger hon.

Negativt provsvar
För ett och ett halvt år sedan var Golnar i Sydafrika, vilket hon också skrivit i formuläret. Men det kommenterades inte.
– Istället fokuserade de på mitt födelseland.
Hon fick göra ett malariaprov och uppmanades att vänta till nästa blodgivningstillfälle.
– Jag har inte gått dit sedan dess. Jag tycker att man ska ge blod, även om jag är jätterädd för nålar, men jag blev sur efter det där.
När hon fick provsvaret visade det sig vara negativt.
– Jag blev inte förvånad direkt, säger hon.
Men enligt blodgivningsläkaren Johanna Castrén finns det en orsak till att testa sig för malaria om man fötts i Iran. Landet räknas till malariaområdet och barn som fötts där kan bli delvis immuna mot sjukdomen, vilket innebär att man kan få kronisk malaria utan att uppvisa några symptom.
– Barn påverkas annorlunda än vuxna och om man blir delvis immun som barn vet man inte ens själv om att man är smittad, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman