DELA

Flera fall till åtalsprövning

I fredags var det ärekränkning, i dag heter det sexuellt antastande.
Ett fall som polisen lämnat till åtalsprövning har en brottsrubricering där lagen ändras just i dag.
I slutet av förra veckan blev polisen klar med förundersökningen av flera fall, som nu lämnat till åklagare för åtalsprövning.
– Den 26.7 blev en fotgängare påkörd av en bil på ett övergångsställe på Österleden i Mariehamn. Fotgängaren ådrog sig mindre skador på benen. Bilisten misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten och vållande till personskada.
– I mitten av augusti stoppade en polispatrull en moped på Lemlandsvägen i Mariehamn. Blåstestet på mopedföraren gav ett utslag på 1,08 promille. I precisionsalkometern blev resultatet 0,42mg/l i utandningsluften, gränsen för rattfylleri är 0,22 mg/l. Personen har medgett gärningen.
– I mitten av juli följde två flickor med en man upp på ett rum på ett hotell i Mariehamn. En av flickorna uppger att hon sedan blev sexuellt antastad av mannen mot hennes vilja. Mannen knäppte upp hennes bh samt smekte henne på låren. Våld eller hot om våld har ej förekommit. Ärendet lämnas in som ärekränkning, målsägande yrkar på straff i ärendet.
Överkonstapel Christoffer Ahlfors påpekar att den 1 september, alltså i dag, träder en ny lagparagraf om sexuellt antastande i kraft. Den lyder:
”Den som genom beröring utsätter en person för en sexuell handling som är ägnad att kränka personens sexuella självbestämmanderätt ska, om inte straff för gärningen föreskrivs någon annanstans i detta kapitel, för sexuellt antastande dömas till böter eller till fängelse i högst sex månader.”
– I mitten av juli körde en personbil av vägen till vänster i färdriktningen på Getavägen i Bartsgårda på väg mot Geta. Föraren som var vid medvetande plockades ut ur bilvraket av räddningspersonal och fördes till sjukhus för vård. Föraren är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt rattfylleri, blodprovsanalysen gav resultatet 1,08 promille. (ms)