DELA

Fler turister hittills i sommar

När första halvlek av högsäsongen nu är avslutad tror turistnäringen på en liten ökning i år.
Hotellen på Åland hade under den gångna månaden fler bokningar än förra året. Ökningen är totalt fem procent jämfört med samma tid ifjol. Det betyder att 27.975 övernattningar gjordes på åländska hotell under juni.
Övernattningarna från Sverige ökar starkt, med en femtedel fler än i fjol. Från finlandshållet sjunker antalet istället något.


Varierande prognoser
Känslan hos hotellägarna varierar, trots att statistiken talar sitt entydiga språk. Sirpa Karlsson på hotell Eckerö har fingret i luften:
– Det har varit lite annorlunda i år. Maj var väldigt lugn och kall. Juni såg ut att bli trögt, men bättrade sig och blev bättre än i fjol. Kanske har svenskarna lagt om sina semestrar en del. Vi får se om semestrarna skjutits fram till augusti i år. Det verkar som om svenskarna är försiktigare med pengarna i år också, lite oroliga för framtiden, säger Karlsson.
Tvärt emot statistiken har hotell Eckerö enligt Karlsson fler besökare från Finland i år.


Liten ökning för stugorna
Statistiken för stuguthyrningen dröjer till i mars nästa år. Branschorganisationen Visit Åland anar en liten ökning jämfört med förra året.
– Min uppfattning är att det är lite uppåt jämfört med i fjol. Vi hade hoppats på mer eftersom kronan är starkare nu. Turisterna bokar allt senare, så det är svårt att säga hur juli slutar, säger Visit Ålands vd Annica Jansson.
2010 var enligt Annica Jansson en rejäl nedgång, så stuguthyrarna skulle verkligen behöva en upphämtning.
– Kanske att någon av de större anläggningarna har några luckor, men det är inte ett sämre år än vanligt, snarare lite bättre, enligt Eklund.
Inför årets säsong har mycket hänt inom restaurangbranschen i Mariehamn där de flesta restauranger finns.
– Vi har ett fantastiskt utbud på Åland numera. Min förhoppning är att vi kan hålla en hög nivå och att det finns underlag för att alla dessa ska kunna vara kvar, säger Annica Jansson.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson