DELA

Fler strör ut askan till sjöss

Det blir allt mer populärt att få sin aska utströdd i havet. Bo-Erik Westberg har med sin båt tagit flera begravningsföljen ut till sjöss, och menar att antalet förfrågningar har ökat på senaste.
– Det ligger nog i tiden, säger han.
För omkring två år sedan kontaktades Bo-Erik Westberg, som vanligtvis kör guidade fisketurer och andra persontransporter med sin båt, av några anhöriga till en avliden som önskade få sin aska utströdd i Ålands hav. Sedan dess har fler och fler hört av sig.
– Jag tror att kistbegravningarna minskar, det här ligger nog mer i tiden. Många som har anknytning till både Sverige och Finland tycker att Ålands hav är passande att strö askan i. Det ligger ju precis mittemellan.
Han berättar att de anhöriga får välja vart de vill åka med urnan, men att platsen för urnsättningen måste vara åtminstone en kilometer från land.
– Vi brukar åka ut från fiskehamnen Korrvik. Väl ute på havet lägger man ner urnan i vattnet och kastar i blommor. Urnan löses upp efter några minuter, och till sist är det bara blommorna som syns. Det är ganska högtidligt, säger Westberg.
Läs mer i dagen Nya Åland.

Maria Snellman