DELA

Fler fall av rattfylleri i år

Polisens utökade trafikresurser märks redan nu i statistiken:
Antalet rattfyllerister stiger.
Statistiken över registrerade anmälningar om rattfylleri och grovt rattfylleri har under de senaste tre åren varit något ”vackrare” än för fem år sedan.
Men siffror och statistik berättar inte hela sanningen och i det här fallet finns det en direkt koppling mellan polisens resurser och antalet rattfyllerister som blir fast.
– Minskningen av rattfyllerifall från 2007 till 2010 anser jag att till stor del beror på att fältresurserna reducerades, säger poliskommissarie Nina Rasmus och tillägger att risken för att bli kontrollerad naturligtvis ökar då kontrollerna är fler.


Andra kvartalet
År 2007 hade polisen cirka 180 registrerade fall av rattfylleri, då genomfördes minst 28.000 blåsningar. I fjol registrerades 70 fall men då var blåskontrollernas antal 17.000. Nu, då halva året gått kan man konstatera en ökning.
Under de första sex månaderna i år har polisen genomfört cirka 230 rattfyllerikontroller, det vill säga så kallade razzior, och ett flertal blåsningar i andra kontrollsammanhang. Exakt hur många bilister som har blåst är inte sammanställt ännu.
Cirka 40 brottsärenden har hittills registrerats i år, 75 procent av dem under det andra kvartalet. Det vill säga då polisens nya trafikgrupp installerades på nytt.
Läs mer i måndagens Nya Åland.

titte.tornroth@nyan.ax