DELA

Fläktbrist på Åland

Den som letar efter en fläkt att svalka sig med i sommarvärmen får leta länge. I de flesta butiker på Åland gapar hyllorna tomma och de nya fläktpartier som kommer in säljer slut inom loppet av ett par timmar.
– Efterfrågan är enorm, säger Per-Åke Eriksson varuhuschef på Elgiganten.
Den senaste tidens värmebölja har fått bordsfläktarna att sälja som aldrig förr.
– Man skulle säkert kunna sälja flera hundra stycken en sådan här dag utan att det skulle vara en överdrift, säger Dick Sirén, vd på Sparhallen.
Den stora efterfrågan har lett till att lagrena hos återförsäljarna tömts och man har nu svårigheter med att få tag på nya partier. Orsaken är att även huvudleverantörernas lager är tomma.
– Allt är slut. Vår sista fläkt gick i måndags så nu jagar vi efter flera. Vi söker hos både vår vanliga leverantör men letar samtidigt efter nya alternativ. Just nu vet vi inte när vi får tag på fler, säger Eriksson på Elgiganten.
En av de butiker som lyckats få tag på ett nytt parti fläktar är Sparhallen. I går fanns halva partiet till försäljning i butiken medan resten av fläktarna anländer någon gång senare under veckan.
– Det var nästan slut hos leverantören när vi beställde fler i förra veckan. Jag skulle tro att de fläktar som anlände i dag kommer sälja slut på ett par timmar. Förhoppningsvis kommer resten i morgon (läs: onsdag) eller på torsdag. Då är det först till kvarn som gäller, säger Sirén när Nyan pratar med honom under tisdagsförmiddagen.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Johansson