DELA

Fixa extra pengar med hushållsavdrag

Låt en hantverkare renovera ditt kök, betala räkningen – och gå sen direkt till skattebyrån och få din skatt sänkt, utan att vänta till slutet av nästa år.
Att den här möjligheten finns känner få till.
Nya Åland har talat med en läsare som beskriver hur hon gjort.
– Min sambo och jag anlitade renoveringshjälp hemma i huset som vi båda äger. Summan för hushållsavdraget blev 4.000 euro, och vi kunde genast ändra våra skattekort på nätet och få motsvarande skattesänkning. På det sättet betalade jag ingen skatt alls i november och december, berättar hon.
För att kunna göra skatteändringen på nätet behöver man sina bankkoder för identifieringen.
Avdraget – maximalt 6.000 euro per år om man är två vuxna i samma hushåll – görs alltså direkt på skatten. Om man inte gör på det här sättet utan drar av hushållsavdraget när man gör sin vanliga deklaration i maj för föregående år så måste man vänta till slutet av året för att få pengarna tillbaka som vanlig skatteåterbäring.


Varför vänta?
Skattedirektör Raija Aller-Mattsson berättar att skattebyrån hade i planeringen att göra en reklamkampanj för att få ålänningarna att i högre grad än nu utnyttja möjligheten till direktavdrag. Få känner till att möjligheten finns.
– Vi strävar efter att rätt skatt ska betalas i rätt tid. Om man vet att man har ett avdrag som man har rätt att få, så varför vänta ett helt år när man kan få det direkt? Å andra sidan finns det också de som vill vänta med att få pengarna inför julen följande år, men man har rätt att välja själv.
Det som inte alla känner till är att också de som bor i hyreslägenheter får hushållsavdrag för renoveringar man själv betalat för. Besittningsrätten till bostaden har ingen betydelse.


Fem år bakåt
Den som vet med sig att den har betalat för tjänster som berättigar till hushållsavdrag, men av någon anledning inte har lämnat in pappren och yrkat på avdraget, kan yrka på skatterättelse för fem år bakåt.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax