DELA

Fiskarna dog troligen av syrebrist

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, har nu en ganska klar bild av vad som orsakade de närmare 300 fiskarnas död i Vargsundsådran i Hammarland.
– Det blev syrebrist eller för varmt i slussen, säger Janne Eriksson, inspektör på ÅMHM.
Det var i början av juli som Rudolf Andersson i Hammarland räknade till 287 döda fiskar i och omkring Vargsundsådran. ÅMHM kunde till en början inte säga exakt vad som orsakat den massiva fiskdöden, men nu har läget klarnat. Fiskarna har fastnat i den sluss som finns installerad i ådran eftersom det finns problem med saltvattenskiktning.
– Vi har nu fått in bilder från den första juli då slussen öppnades och fisken först upptäcktes. Därför vet vi att den kommer därifrån, säger inspektör Janne Eriksson vid ÅMHM.
Enligt Eriksson var det några svenska turister som den första juli skulle passera slussen med sin båt. När de öppnade den upptäckte de den döda fisken, men rapporterade inte saken till myndigheterna.
En åländsk bekant som läste om fiskdöden i tidningen, tog kontakt med turisterna och bad dem att kontakta ÅMHM vilket de nu också har gjort.

Minna Wallén-Widung