DELA

Finströmspojken som levde i överklassliv i USA har avlidit

Runar ”Rudy” Beckman var en Finströmspojke som umgicks i överklasskretsar i USA och träffade inte mindre än fem amerikanska presidenter.
Men barndomens kyrka i Finström låg honom varmt om hjärtat och en värdefull prästkåpa i guld donerade han dit. Den används ännu i dag på julottorna.
Runar Beckman (amerikaniserat till Rudy C Backman) skulle fyllt 97 år den 7 juni i år, men den 30 maj gick han bort efter sex års vistelse på ett vårdhem i Lake Worth i Florida.
Av vännen Raphael Karlsson i Lemland Nåtö får vi höra historien om honom. Han har genom livet haft Rudy som en låtsasfarbror.
– Vi är egentligen inte släkt, men jag har alltid kallat honom för min onkel och vi hälsade på varandra många gånger efter hans flytt till USA.

Fem presidenter
Rudy Beckman kom till USA 1938 för att hälsa på tre systrar som han aldrig tidigare mött. Besöket skulle vara ett halv år. Men det blev så att han stannade resten av livet.
Franklin Delano Roosevelt, Harry S Truman, Dwight David Eisenhower, John Fitzgerald Kennedy och Lyndon B Johnson. Det är namnen på de fem presidenter han träffade genom åren.
Här hemma på Åland träffade han den omtyckte Finströmsprästen och kontraktsprosten Valdemar Nyman.
Läs mer om det spännande människodet i papperstidningen.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax