DELA

Finströms skuldbörda fjärde störst i landet

Sunds lånebörda har minskat stadigt de senaste tio åren. För Finström är trenden precis tvärtom.
– Vi sparar in på alla tänkbara sätt för att minska skulden, säger Finströms kommundirektör Niklas Oriander.
Av Finlands 431 kommuner har Finström den fjärde största skuldbördan per invånare, nämligen 4.576 euro. Geta placerar sig strax under de tio mest skuldsatta kommunerna.
Kommunerna Juuka, Grankulla, Luumäki, Tusby och Valtimo hade ingen skuld alls år 2008, lägst på Åland hade Hammarland med 153 euro per person. En annan sparsam kommun är Sund som har sänkt sin skuld från 1.167 euro per person 1998 till 611 euro 2008.
– Det beror på sund ekonomisk politik helt enkelt. Vi har inte sänkt skatterna och håller överlag en stram linje, säger Sunds kommundirektör Christina Nukala-Pengel.


Ej lånat på 15 år
Nukala-Pengel menar att den goda ekonomin inte har att göra med att man skulle ha snålat på investeringarna. Kommunen har bland annat byggt ut avloppet och påbörjat en brandstation under perioden. Sund har inte tagit lån på 15 år, men inför nästa år ändras det.
– Vi måste ta 1, 4 miljoner i lån när serviceboendet Tallgården byggs ut, säger Nukala-Pengel.
Hela Ålands lånestock låg 2008 på 54,3 miljoner. Den största ökningen gjordes mellan 2003 och 2004 då den ökade från drygt 28 till drygt 49 miljoner. Finström står för 4.000.000 euro av den summan och Mariehamn för 14 miljoner.
Finströms kommundirektör tror att det kanske överlag investerades mycket det året. Åtminstone är det fallet i Finström som bland annat byggde Ålands idrottscenter i den vevan. Kommunen har även satsat på skolor och daghem.
Nu försöker kommunen spara på alla sätt för att minska skulden.
– Vi har förankrat spartänket inom alla instanser. Just nu känns det lättare eftersom resultatet för 2009 blev så bra, vi ska försöka hålla det tempot uppe, säger kommundirektör Niklas Oriander.
I papperstidningen ser du hur mycket din kommun är skyldig.

Tanja Lönnqvist