DELA

Finanschef sadlar om Blir vikarierande omsorgschef

Styrelsen för Omsorgsförbundet utsåg i går landskapets finanschef Dan E Eriksson till vikarierande omsorgschef. Eriksson hade inte sökt vikariatet, som är på ungefär ett år.
– Jag blev tillfrågad och jag kände att jag ville ha en förändring av något slag, sade Dan E Eriksson när Nya Åland nådde honom på arbetsrummet i Självstyrelsegården strax efter klockan 17.
Arbetet med budgetförslaget för nästa år pågår för fullt, så dagarna kan bli långa.
Vikariatet är utlyst från den 1 oktober ett år framåt, men Eriksson tillträder senare.
– Jag har lovat dra budgetarbetet först, säger han.
Budgetförslaget skall vara klart att ge till lagtinget i början av november, senast den 10:e. Det betyder att man inte har något exakt datum för när Eriksson går över, men någon gång i det taget blir det.

Vuxit fast
Du är landskapets finanschef. Vad har du för kvalifikationer som omsorgschef?
– Jag har arbetat med det förr. Då hette det Ålands mentalvårdsförbund och specialomsorgen fanns inom den ramen. Jag var ekonomichef där.
Att vara ekonomichef är inte riktigt samma sak som att vara omsorgschef, det håller Dan E Eriksson med om. Och han säger att det naturligtvis är en utmaning, men en utmaning han vill ta.
– Det känns litet som att jag har vuxit fast på finanschefsstolen. Jag vill ha en förändring.
Eriksson skall söka tjänstledigt från finanschefsjobbet, som alltså skall tas över av någon annan för ett år.
Vikariatet på omsorgsförbundet lockade flera kvalificerade sökande, något som styrelsens ordförande Magnus Lundberg ser som positivt.
De övriga sökande var Veronica Fellman, Lemland, Jan Mattsson, Hammarland, Olof Lindqvist, Jomala, samt Raili Sergejeff och Bertil Nordin, båda från Mariehamn. Per Lycke har den ordinarie tjänsten som omsorgsdirektör.