DELA

Fin fångst på Åland för försvarsministern

Finlands försvarsminister Carl Haglund (SFP) besökte nyligen Åland för att jaga skarv.
Enligt en artikel i Hufvudstadsbladet lyckades han skjuta åtminstone en.
– Det gick bra, han är en väldigt duktig jägare, säger Johan Mörn på Silverskär som också deltog i jakten.
Partiledaren och försvarsministern Carl Haglund har, enligt Hufvudstadsbladets artikel, många vänner på Åland. Han är också en ivrig jägare och därför bjöds han nyligen in till sin första skarvjakt i Saltviks skärgård, i trakterna kring Silverskär.
– Det är obegripligt att man inte får jaga skarv i övriga landet när det är tillåtet både på Åland och i Sverige, säger Carl Haglund i en intervju med Hufvudstadsbladets Helena Forsgård som har skrivit artikeln.
Sällskapet fick sammanlagt åtta skarvar och Haglund sköt minst en av dem.
– Skarven är skarpsynt och vaksam och vi låg gömda bland stenar på holmarna för att komma så nära som möjligt. Sedan gällde det att skjuta fågeln i flykten, berättar han för Hbl.

”Smakar bra”
Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för Ålands fiskare, är sedan tidigare bekant med Haglund, och den som bjöd in ministern till jakten. Totalt var det ett gäng på sju personer – fem vuxna och två barn – som var ute på jakt, berättar han.
– Det var mycket skarv på farten, fast det egentligen är lite för tidigt för skarvjakt ännu. I slutet av augusti är det bättre förutsättningar.
Silverskärs vd Johan Mörn, som också deltog, är en van skarvjägare. På Silverskär använder man fågeln i matlagningen.
– Det smakar väldigt bra, som en blanding mellan sjöfågel och vilt. Jag skulle säga att folk är mer beredda nu än för tio år sedan att prova på både gamla traditionella rätter och sådant som är lite udda. Nu är det så att om vi inte har skarv på menyn blir folk nästan lite besvikna.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung