DELA

Filatelipärla från Söderbybranden

Branden i Söderby livs och café har också gett upphov till något som intresserar frimärkssamlare.
I de flesta landsortskommuner har Posten Åland lagt ner kontoren och anlitat butiksinnehavare som postombud. I Lemland var det Söderby livs och café som skötte detta fram tills branden.
Post som förvarades i den drabbade butiken rök- och sotskadades, vilket posten informerade om i ett följebrev när försändelserna skickades ut i ett nytt ytterkuvert. Åtminstone en sådan försändelse gick till en person som förstod sig på det filateliska värdet.
– Detta är kanske det mest intressanta Ålands-objekt jag fått de senaste åren, kommenterar mottagaren Bo-Erik Hermans i Jeppo, som länge samlat och handlat med frimärken.

Ovanligt objekt
Det rör sig om endast 12-15 brev frankerade med frimärken som berördes, men det är knappast så många som finns sparade i dag.
Värdet kan man inte spekulera i, men helt klart är att det är ett mycket ovanligt objekt och som är intressant för samlare.
”Katastrofpost” är ett internationellt samlarområde, och kanske mest kända är brandskadade brev från den förödande olyckan med zeppelinaren Hindenburg i Lakehurst, New Jersey, 1937. Sådana brev har sålts för upp till 15.000-16.000 dollar på auktion.

MÅRTEN SUNDBERG

marten.sundberg@nyan.ax