DELA

Fem män misstänks för våldtäkt mot kvinna

Fem män greps på söndagsmorgonen ombord på kryssningsfartyget Cinderella, misstänkta för att ha våldtagit en kvinna i en hytt ombord.
Kommissarie Olof Lindqvist berättar att polisen larmades till fartyget efter att kvinnan anmält ombord att hon blivit våldtagen. De fem männen identifierades och togs i förvar tills polisen anlände.
– Alla sex är svenska medborgare, den misstänkta våldtäkten skedde på svenskt vatten och Cinderella är svenskflaggad. därför tog vi kontakt med jouråklagaren i Stockholm som beslöt att förundersökningen ska göras där, säger han.

Heldagsjobb
Bara den inledande undersökningen gjordes i Mariehamn. Männen satt i finkan på återresan till Stockholm och togs sedan omhand av mötande poliser.
Trots det tog händelsen mycket poliskrafter i anspråk lokalt.
– Det var ett heldagsjobb för oss att göra den inledande undersökningen. Fem misstänkta betyder att fem poliser involveras. Men nu är ärendet överfört till Sverige.
Vet du om någon av männen är häktad i Sverige?
– Nej. Vi har ingen insyn i ärendet längre.

Vardagsmat
Olof Lindqvist berättar att anmälningarna om misstänkta våldtäkter ombord på fartyg har ökat.
– Det är uttryckligen på kryssningsfartygen som sånt händer. Våldtäktsanmälningar börjar bli vardagsmat för oss, tyvärr. Det borde det inte vara, för varje sådant här fall är ett fall för mycket. Men på grund av att anmälningarna ökar så har vi numera bra rutiner för att göra utredningar.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax