DELA

Fem företag stöttade Nauclér

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér spenderade 12.431 euro och 36 cent i sin valkampanj. Till finansiärerna hörde fem åländska företag.
– Att Lisco sponsorerade mig har jag berättat förut.
Men vilka de övriga privata sponsorerna är vill Elisabeth Nauclér inte tala om.
– Jag följer de regler som finns. Om de är bra eller dåliga kan jag inte bedöma, jag vet för lite hur det är i andra länder.
Reglerna i Finland säger att vid sponsorering värd minst 1.700 euro skall också sponsorns namn nämnas vid redovisningen till justitieministeriet. Tiden för redovisningen av riksdagsvalets valfinansiering gick ut igår.

Nära gränsen
Ingen av Elisabeth Nauclérs privata sponsorer nådde upp till den summan, men ett företag var nära med 1.400 euro.
De övriga företagen sponsorerade med 900 euro, 500 euro respektive 300 euro. Men vilka de är framgår alltså inte och behöver heller inte redovisas.
Däremot har Elisabeth Nauclér redan tidigare bekräftat att Lisco, hennes make Ben Listherbys företag, är ett av dem, dock inte den största sponsorn.

Egna pengar
Ytterligare 600 euro fick Elisabeth Nauclér av en privatperson. Egna pengar satsade hon 5.788,91 och från Obunden samling fick hon 2.642,45.
– I Obunden samlings sponsorering ingår de gemensamma arrangemangen som Borgerlig allians ordnade.
Roger Eriksson, tvåa i valet, måste som suppleant för Elisabeth Nauclér i riksdagen också redovisa sin valfinansiering.
Totalt gjorde han av med 10.927,53 varav 3.881,79 i egna pengar, 6.557,58 av sitt parti, liberalerna, och 488,16 från en privatperson.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax