DELA

Fästinganpassad blodgivning

Röda korsets blodtjänst arrangerar blodgivning i Mariehamn den här veckan, men eftersom det förekommer så mycket fästingar på Åland har man infört en speciellt karenstid efter ett fästingbett.
I fjol infördes blodtjänst karenstid för fästingbitna personer som vill ge blod, och detta gäller även för årets blodgivningare.
”Om man blir biten av en fästing, får man inte ge blod förrän tidigast om en månad efter bettet. På det sättet finns det tillräckligt med tid för eventuella symtom att uppträda. Mot det TBE-virus, som bärs av fästingar, finns vaccin, och vaccinet utgör inte hinder för blodgivning.” skriver Röda korsets blodtjänst i ett pressmeddelande.

Väga minst 50
Vid blodgivningen bör man kunna styrka sin identitet med en officiell, finländsk legitimation. Alla friska personer, mellan 18 och 65 år och som väger minst 50 kilogram, kan ge blod. Nya blodgivare bör vara under 60 år.Männen kan ge blod med 60 dygns mellanrum och kvinnor med 90 dagars mellanrum.

1.000 givare behövs
Enligt uppgifter från blodtjänst behövs varje vardag blod motsvarande från 1.000 blodgivare i Finland. Blodprodukterna används bland annat vid operationer, för olycksoffer och cancerpatienter.
Blodgivningen hålls på Röda korsgården till kl 18.00 i dag onsdag, och torsdag mellan klockan 9-15. Reservera ungefär en timme för besöket.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax