DELA

Färre reser med Viking Grace

Smekmånaden är över för Viking Grace. Efter förra årets succéstart kan rederiet nu se en tillbakagång i passagerarsiffrorna.
– Fartygets popularitet överträffade alla våra förväntningar men fjolårets siffror är ingenting vi kan jämföra årets med, säger Viking lines vice vd Andreas Remmer.
Sedan Viking Grace började trafikera sträckan Åbo-Stockholm i januari 2013 har hon lockat många resenärer.
Efter åtta månader hade över en miljon passagerare rest med fartyget men nu kan man alltså se en tillbakagång..
– Siffrorna har gått ner delvis men det är ingenting vi oroar oss över. Efter förra årets succésiffror har en viss nedgång varit väntad, säger Remmer.
Han poängterar att nyhetens behag förra året lockade många passagerare och att denna tillströmning av kunder inte var någonting man kunde vänta sig att skulle hålla i sig över tid.
– Förra årets siffror överträffade alla förväntningar. Det var inte svårt att dra slutsatsen att det inte skulle komma att hålla i sig men det är som sagt ingenting som oroar. Vi fortsätter jobba framåt och vi har en ständig produktutveckling på gång, säger Remmer.
Att fartyget introducerades under samma period som de normala försäljningssiffrorna på fartygsresor vanligtvis är som lägst påverkade även fjolårets totalresultat.
– Under sommarmånaderna är det inte svårt att fylla fartygen. Det är värre på vårvintern och våren. Viking Grace levererades under januari månad. Eftersom många valde att resa med Grace under den perioden gick förstås passagerarsiffrorna upp, säger Remmer.
Vi har fått information att det rör sig om en nedgång på 100.000 personer. Stämmer det?
Det beror väl på vilka perioder man pratar om men några så stora siffror känner jag inte igen. Vi har fortfarande 57 procent av marknadsandelarna på sträckan Åbo-Mariehamn-Stockholm och den siffran är vi nöjda med..
Mer detaljerade siffror för Viking Line och Viking Grace kan ses i halvårsbokslutet som kommer i augusti.

Julia Johansson