DELA

Färre fortkörare och rattfyllon åker fast

Allt färre fortkörare och rattfyllerister stoppas på Åland.
År 2000 tog polisen 381 fortkörare. Sju år senare stoppade man bara 138.
Poliserna ägnar allt mer tid åt utredningar och inte hinner vara ute på fältet.
Fortkörarstatistiken betyder inte att ålänningar har blivit försiktigare förare. Med allt fler bilister och sänkta maxhastigheter till exempel i centrumkvarteren borde polisen ta ännu flera fortkörare.
Men utvecklingen går åt motsatt håll och enligt kommissarie Nina Rasmus är det inte bara fortkörare som får hållas utan att polisen ingriper.
– Trafiken har ökat de senaste tio åren. Det finns fler som bryter mot trafikreglerna litet hur som helst. Man parkerar hur som helst på gatan utanför sitt hus, kör för fort eller pratar i mobilen medan man kör.
Även om allt fler kör för fort visar den officiella statistiken något annat. I Ålands statistiska årsbok för 2009 kan man se att allt färre förare har stoppats för fortkörning från 2001 och framåt.
Samma sak gäller förare som stoppats med icke trafikdugliga fordon. År 2000 var de 112, åtta år senare hade antalet sjunkit till 44.
– Den största orsaken är att det finns avsevärt mindre folk ute i patrullbilarna nu än för tio år sedan, säger Nina Rasmus.
– Andra delar av polisarbetet har fått mera uppmärksamhet. När jag först kom till Åland var det också brist på poliser, men då var vi fler som var ute på fältet.


Färre rattfyllon
En annan trend som bekymrar Nina Rasmus är att allt färre rattfyllerister stoppats den senaste tiden. År 2007 stoppade polisen 200 rattfyllerister – det året gjordes ovanligt många blåskontroller, 27.000 stycken.
Hittills i år har polisen bara registrerat ett tiotal rattfyllerianmälningar.
– Det är extremt litet. Jag hoppas att vi kunde uppnå närmare 20.000 blåstester under detta år, men jag tvilar starkt att målet uppnås, säger Rasmus.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax