DELA

Färöiska ministrar lär sig om åländskt näringsliv

Färöarnas fiskeriminister Jacob Vestergaard och näringsminister Johan Dahl besöker Åland i dagarna. På agendan står en rad möten och besök hos det åländska näringslivet.
– Det är tre dagar av intensivt informationsutbyte, säger näringsminister Fredrik Karlström (M) som är värd för besöket.
Fredrik Karlström brukar träffa sina färöiska kollegor under möten med det nordiska ministerrådet, säger han, men tycker att de sällan får tid att diskutera saker mer djupgående. Därför bestämde han sig tidigare under sommaren att bjuda dem till Åland.
– Det finns många likheter mellan Färöarna och Åland, men också mycket som skiljer. De har till exempel ett betydligt större självförtroende i sitt självstyre, men har mycket att lära av bland annat vårt näringsliv, säger Karlström.
Han säger att syftet med besöket är att stärka banden mellan de två självstyrda regionerna och hitta nya former för samarbete. Under gårdagen fick Dahl och Vestergaard bland annat information om självstyrelsen och Ålands relation till EU.
De besökte sjöfartsmuseet, Visit Åland och Rederi ab Eckerö. I dag står ännu fler möten på agendan – företagsbesök hos Chipsters, ÅCA, Ålands trädgårdshall och Optinova bland annat.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung