DELA

Färjanställd stämmer landskapet

Efter att ha varit viss tids anställd mellan åren 2005 och 2012 borde han ha blivit fast anställd. Det hävdar en av landskapets tidigare anställda, som har stämt landskapet.
Sjömansunionen ger honom rätt och nu vill Ålands tingsrätt ha ett skriftligt svar från landskapsregeringen.
Från den 13 juni 2005 till den 21 september 2012 hade mannen en lång rad arbetsavtal på viss tid, drygt 30 stycken. Det sista arbetsavtalet gick ut den 31 augusti 2012 och då fick mannen möjlighet att gå på ännu ett avtal på en kort tid. Mannen tackade då nej eftersom arbetsavtalet var så kort.
Mannens ombud Marcus Måtar skriver i stämningsansökan att arbetsavtalen visar på att landskapet hade ett behov av arbetskraft, men ändå inte gav mannen ett arbetsavtal som skulle gälla tillsvidare, det vill säga fast anställning.
Trots att Sjömansunionen påpekat det felaktiga i förfarandet som även berörde fler anställda, tog det ända till november-december 2012 innan landskapsregeringen gav fast anställning åt tre av mannens kollegor.
Mannen kräver nu ersättning av landskapet, bland annat en årslön på sammanlagt 52 440 euro inklusive ränta från uppsägningsdagen den 31 augusti 2012.
Landskapsregeringen har 30 dagar på sig att lämna in ett svar.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds