DELA

Fängelsestraff blev 128 timmar samhällstjänst

Ovillkorligt fängelsestraff i ett och ett halvt år omvandlades till 128 timmar samhällstjänst när Åbo hovrätt prövade en tingsrättsdom mot en 24-årig man.
Mannen dömdes i april i fjol i tingsrätten för minst 80 fall av narkotikabrott under tiden oktober 2009 och april 2010. Över hälften av fallen handlade om att mannen hade köpt, sålt eller använt hasch. Ett 10-tal fall gällde amfetamin och i resten av fallen var det enligt tingsrätten frågan om Subutex eller Subuxone.
I augusti 2009 dömdes mannen i ett annat mål till villkorligt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Eftersom domen inte hade hindrat honom från att begå nya narkotikabrott valde tingsrätten att verkställa den tidigare domen.
Det sammanlagda straffet fastställdes till ett och ett halvt år i fängelse. Mannen ålades dessutom att betala 3.780 euro till staten, det vill säga den summa som brotten hade inbringat.
Mannen besvärade sig till hovrätten. Hovrätten sänkte straffet till sex månaders fängelse med avdrag för häktningstiden, en månad och 17 dagar. Det tidigare villkorliga fängelsestraffet verkställs inte eftersom åtalen i de fallen har förkastats.
Återstoden av fängelsestraffet, fyra och en halv månad, omvandlades till samhällstjänst i 128 timmar. Summan som förverkas till staten sänktes till 2.840 euro.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre