DELA

Fängelse för skoterfärd som slutade i vak

Villkorligt fängelse, böter och körförbud blev straffet för den skoterförare som i februari körde ner sig genom i sen under Färjsundsbron.
Tingsrätten konstaterar i sin dom att brottet är grovt rattfylleri eftersom alkoholhalten i förarens blod, efter färden, var minst 1,43 promille.
Det fanns även en passagerare på skotern, vilket tingsrätten noterar som en del i att färden äventyrande andras säkerhet. Det gäller även för det faktum att färden slutade med att skotern gick genom isen och sjönk till botten under Färjsundsbron. De två männen på skotern fick hjälp av två utomstående med att ta sig upp ur vaken.
De två männen på skotern var inte ålänningar, utan turister som hyrt snöskotern. Färden gick från Saltvik Hjortö över isen till Färjsundet.
Mannen har medgett att han körde skotern och erkänt sig skyldig till grovt rattfylleri. Han döms av Ålands tingsrätt till 30 dagars villkorligt fängelse med prövotid till april 2014 och körförbud till den 22 oktober 2012. Han ska även betala 20 dagsböter, totalt 120 euro. (ab)