DELA

Fängelse för fem brott

En man försökte få ut narkotika med ett förfalskat recept. Senare körde han mot enkelriktad trafik i Mariehamns centrum, utan körkort och med både alkohol och narkotika i blodet.
Tingsrättens dom är fängelse.
I juli 2008 förfalskade den då 22-årige mannen en namnteckning på två recept och begav sig till ett apotek i Mariehamn. Recepten gällde för tre olika mediciner som alla innehåller preparat som klassas som narkotika och personalen på apoteket fattade därför misstankar.
Några mediciner fick han inte men däremot två åtal, det ena för förfalskning och det andra för narkotikabrott.
Drygt ett år senare, på hösten 2009, körde mannen från Torggatan norrut via Nygatan till Skarpansvägen trots att det är förbjuden körriktning på sträckan. Då polisen stoppade honom visade det sig att han saknade körkort och var grovt berusad med minst 1,34 promille alkohol i blodet. Dessutom fann man spår av ett tiotal narkotiska ämnen och ämnesomsättningsprodukter i blodet vilket betyder att körförmågan var ytterligare nedsatt.
Körningen ledde till ytterligare tre åtal för grovt rattfylleri, olovlig körning och äventyrande av trafiksäkerheten.

En strafflindring
Mannen medgav alla åtal utom det om äventyrande av trafiksäkerheten med argumentet att han bara körde 30 kilometer i timmen och att han av misstag kom in på den enkelriktade gatan eftersom han var ovan vid att köra i Mariehamn.
Med i bagaget hade mannen också en tidigare dom med villkorligt fängelse för ett brott som hade begåtts 2007. Åklagaren yrkade på att det straffet skulle verkställas men tingsrätten konstaterade att de nya brotten inte hade begåtts under prövotiden och att den tidigare domen tvärtom är en grund för strafflindring.
Mannen fälldes på samtliga åtalspunkter och dömdes till fängelse i 60 dagar. Han får inte heller sätta sig bakom ratten, inte ens med körkort, före tidigast i september 2012.

Titte Törnroth-Sarkkinen