DELA

Facebook ger Kökarbor historien tillbaka

Med snart 684 medlemmar har Facebookgruppen ”Foton från Kökar” blivit en braksuccé.
Här identifieras folk från förr och hus och byggnader får rätta namn.
Maria ”Mia” Thomasson startade gruppen som snabbt blivit ytterst populär.
Människor med anknytning till Kökar är spridda över världen, men här får de ett forum för information och hembygdskunskap. Det finns en ivrig deltagare i USA och fler i exempelvis Baltikum och England.
Medlemsantalet i gruppen, 684 personer, kan jämföras med Kökars nuvarande befolkningsantal: 251.

Tusen bilder
Konceptet är precis så enkelt som det låter. Man sätter in bilder ur sina gamla fotoalbum eller väljer ett nytaget foto med motiv från Kökars natur. Det finns reda flera tusen bilder publicerade i forumet.
– Idén kom sig av att jag hittade ett USB-minne på Rosella, berättar Mia Thomasson. Det innehöll gamla bilder från 1970-talet. Jag la ut dem på Facebook och fick kontakt med ägaren på bara några minuter. Så har jag fortsatt att lägga ut bilder och fått hundratals Kökarbor med mig.

Sammanhållning
Mia Thomasson är glad över det otroligt stora engagemanget och ser det som en viktig del av en skärgårdskommuns identitet och historia.
– Den här gruppen är verkligen bra för vår sammanhållning, intygar hon. I stället för att var och en sitter med sina gamla fotoalbum hemma delar man med sig av minnen och människor. Själv kan jag bli sittande nästan hur länge som helst framför datorn och beundra de gamla bilderna. Rätt var det är kan en släktig dyka upp. Det hör till.

Hamnö 1982
Bilden ovan har 87 Facebookkommentarer, hittills. Den ger ett bra exempel på hur gruppen arbetar. Efter mycket diskussioner är man nu nästan eniga om att det är ett foto från Hamnö 1982 med Jorpes-Nenne, Tjille-Ester, Tore Fagerström och Nordlunds Algot. Identifiering har skett med hjälp av minnen och dessutom formen på öronen.

Kiki Alberius-Forsman