DELA

Få vaccinerar småbarn mot TBE

Elva ålänningar, varav flera små barn, drabbades ifjol av TBE. Det är en fjärdedel av alla fall i Finland, men ändå är intresset lågt för vaccinationskampanjen.
Nu går ÅHS ut och uppmanar ålänningarna att ta sprutan.
– Vi har nu erbjudit vaccination mot TBE, fästingburen encefalit, till alla barn 3-7 år. Tyvärr har efterfrågan på vaccin varit låg, berättar klinikchef Birgitta Hermans vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS.
TBE-kampanjen som startades 2006 ger alla ålänningar har rätt till tre gratis doser av vaccinet. Nu har kampanjtiden förlängts till år 2015.
Det går bra att hoppa på kampanjen även om man hör till dem som tidigare betalt sitt TBE-vaccin själv, det är bara att boka tid på hälsocentralen eller besöka sjukvårdmottagningarna ute i kommunerna för att bli vaccinerad.
Har man redan fått de tre gratisdoserna och ska ha en tilläggsdos hämtar man recept från någon av hälsocentralerna och bokar sedan tid för vaccinering.

Fallen minskat
– Senaste år var det 44 fall av TBE i Finland och av dessa elva fall på Åland varav flere små barn och detta ledde till att man nu vaccinerar redan från tre år fyllda, berättar Birgitta Hermans.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos