DELA

Expert kritiserar aktieklubb

– Hjärnorna bakom aktieklubben Bridge har utan tvekan kommit på ett utmärkt sätt att tjäna pengar. För investerare är det här alldeles för dyrt och oattraktivt, och dessutom finns det ingen insyn.
Gunnar Ek, bolagsbevakare på svenska Aktiespararna, är inte nådig i sin kritik av aktieklubben Bridge Group, eller Bridge Investment Network, som nyligen var på Åland för att värva medlemmar.
– Märkligt att du ringer just nu, sa han när Nya Åland kontaktade honom i tisdags.
– Om en halvtimme ska jag träffa en chef i Bridge. Han vill komma hit och tillrättalägga lite saker.
Orsaken till besöket var troligen artiklar om Bridge i nättidningen Realtid.se ett par dagar tidigare där Gunnar Ek uttalat sig kritiskt.


Konfunderad
Efter mötet med Henrik Selman, business controller vd Bridge Group International Ltd med adress på Birger Jarlsgatan i Stockholm, har han bilden av Bridge klarare för sig.
– Jag är mera positiv än innan, men minst sagt konfunderad över organisationen – en kombination av förening och bolag där det kostar många tusen kronor att bli medlem. Och för att vara medlem måste man dessutom ha en aktiedepå hos en schweizisk fondkommissionär för 3.000 kronor per år. Häpnadsväckande kostnader om du frågar mig.
Delägare kan man bli om man betalar ännu mera pengar, omkring 15.000 kronor.
Gunnar Ek tvivlar på att Bridge löfte om fem-sex medlemserbjudanden per år om aktieköp i intressanta bolag inte kommer att uppfyllas. Ett erbjudande kom 2005 och inget alls i fjol.


Ingen årsredovisning
Något som han ogillar skarpt är att Bridge inte har någon årsredovisning. Det går alltså inte att få reda på hur pengarna använts.
– Ytterligare minus är att aktierna kan handlas med enbart via den schweiziska fondkommissionären som tar 2 procent för att utföra transaktionerna. Motsvarande svenska institutioner tar 0,5 procent.
Det känns helt enkelt inte ekonomiskt attraktivt, konstaterar han, och konstruktionerna kring bolaget är för invecklade.
– Med säte i Panama och aktiedepå i Schweiz känns avstånden lite stora för att investerare ska attraheras.


Fortsätter granska
”Vi är väldigt vana med att hantera konstigheter”, säger han.
– En generell regel är att om folk kan tjäna pengar på något så försöker man. Även om reglerna är stränga så finns det tillräckligt många som är fiffiga och kan lura småägare genom att kringgå lagarna. Jag kan så här långt inte komma på dem med något kriminellt, men jag har inte tittat färdigt än. Men dom har utan tvekan kommit på ett utmärkt sätt att tjäna pengar, något som de döljer genom att bolaget är hemligt och saknar årsredovisning. Vi ska också titta närmare på fondkommissionären ACH Securities i Schweiz.
För ett par år sedan blev Bridge polisanmält av Lotteriinspektionen för olagligt pyramidspel. Gunnar Ek frågade Henrik Selman om detta.
– Svaret var att det lades ner eftersom man fann att det inte var något pyramidspel. Jag är benägen att hålla med.


Inhyrd konsult
Henrik Selman uppgav vid träffen att han inte är anställd av Bridge utan inhyrd som konsult sedan oktober i fjol. Han arbetar heltid och får sitt arvode av moderbolaget i Panama. Anställda finns inte i Sverige utan enbart medlemmar som arbetar frivilligt.
Aktieklubben framhåller i sin marknadsföring att Finansinspektionen godkänt de prospekt om aktieköpserbjudanden som ges ut och att det därför är lugnt att satsa.
– Det är riktigt, men det betyder absolut inte att Finansinspektionen gjort någon värdering av bolaget. Granskningen är enbart formell.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax