DELA

Euron historiskt låg mot kronan

Nu är det ännu billigare för svenskar att handla på Åland. I fredags gick euron ner till en bottennivå på 8,28 kronor och så lite har den aldrig varit värd sedan den infördes.
Vi får gå tillbaka till tiden före eurons inträde på Åland för att hitta en tidpunkt då valutan stod så lågt i förhållande till kronan som den gör nu. Den 5 mars år 2000 var en euro värd 8,06 kronor men dagens eurovärde ser inte mycket bättre ut. I fredags låg kronan på 8,28 mot euron.
På Ålands näringsliv menar man att det finns både positiva och negativa aspekter av eurons låga värde i förhållande till kronan.
– Dels kan det ju vara en fördel för turister att kronan blir starkare men även för fartygen som är svenskregistrerade. Men det blir ju å andra sidan dyrare för ålänningar att handla med Sverige, säger Dan Andersson på Ålands näringsliv.


Kunde inte förutspå
Han tror att eurons låga värde först på längre sikt kan innebära ett hot mot åländska företag och att det är konjunkturen i stort som oroar snarare än kronkursen. Men att euron skulle bli så här billig hade han inte trott, säger han.
– Nej, det var väl ingen som kunde förutspå det. Vi trodde ju att euron skulle vara stabil.
Läs mer i papperstidningen!

Mårten Arvidsson