DELA

EU-projekt om Åland och romer föreslås

Starta ett EU-projekt där Åland blir ett exempel på hur väl romer kan integreras i samhället.
Det säger Helge Valama som i flera år arbetat med romfrågor i Europa och EU. Han föreläste i lördags på ett seminarium arrangerat av Fredsinsitutet/Emmaus och Pingstkyrkan.
Helge Valama inleder sin föreläsning med att gratulera ålänningarna.
– Era romer är redan ålänningar. Alla andra områden i Europa försöker få bort romerna, men inte ni.

Inte aktivt politiska
I publiken sitter cirka 30 personer. Det är några politiker, många representanter från Mariehamns församling och Pingstkyrkan och andra intresserade. Seminariets syfte är att diskutera hur det gick efter att de första romerna kom och tiggde i Mariehamn i våras.
Helge Valama börjar med att tala om hur tufft romerna i Rumänien har det.
– För att de skall leva måste de tigga. Ni känner ju till att socialservice enbart är ett nordiskt fenomen. Romerna är tack och lov skeptiska till sin omgivning, det är det som gjort att de ändå överlevt.
Helge Valama har funderat över varför det just är romerna som har så usla levnadsförhållanden.
– Romerna är inte aktivt politiska och har ingen som står för vår sak. Man kan säga att det är krig mellan romerna och majoritetsbefolkningen i Europa. I Rumänien är också rasism en del av kulturen och polisen samarbetar med nazisterna. Romerna har inte rätt till skola, hälsovård eller någon slags stöd från samhället.

Vänorter
Just därför, menar Helge Valama, är situationen på Åland så unik.
– De svensktalande i Finland är mer toleranta än finnarna och det märks också här. Er öppna kultur gör att romerna sitter med här i dag på den här föreläsningen. Åland borde göra ett EU-rom-projekt.
Projektet skulle inte gå ut på att få fler romer till Åland, menar han. Däremot skulle Åland skaffa vänorter i Rumänien och tjänstemän skulle komma på besök för att se hur romerna integrerats i det åländska samhället.
Carina Aaltonen (s) som är moderator för föreläsningen, tänder genast på idén.
– Vi borde absolut göra ett EU-projekt. Det låter spontant som något för Fredsinsitutet, säger hon i pausen.
– Vi får så mycket hjälp av Helge och idén med vänorter är bra. Vi skulle bjuda hit tjänstemän och utveckla ett samarbeta.
Under seminariet talade också Pingstkyrkans Bengt Grunér. Han är en av dem som engagerat sig mest för att romerna skall ha möjlighet att stanna.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax