DELA

EU-liberalerna stöder åländsk parlamentsplats

Kampen för en åländsk plats i Europaparlamentet har fått en delseger.
Parlamentets tredje största grupp, liberalerna, lyfter fram frågan i plenum.
Europaparlamentariker Carl Haglund är glad. På onsdagen beslöt den liberala gruppen i Europaparlamentets att stöda hans förslag om att Åland skulle få en egen parlamentsplats.
I praktiken betyder det att liberalerna i plenum presenterar ärendet i form av ett tilläggsförslag i rapporten om autonoma regioner i EU då ärendet kommer upp antingen nästa vecka eller i juli.
– Det är positivt att de europeiska liberalerna står bakom tanken och det är en delseger att frågan kommer att behandlas i plenum, säger Haglund.
– Även om förslaget kanske inte går igenom betyder det att alla måste ta ställning till frågan.

Till regeringschefer
De gröna i parlamentet står sedan tidigare bakom tanken att Europas autonoma regioner skull få en mer betydande post. Men det är de två största grupperna, socialdemokraterna och de konservativa, som är svårast att övertala.
Om förslaget skulle gå igenom i plenum betyder det inte att Åland har sin efterlängtade plats.
– Tvärtom. Förslaget skickas då vidare till samtliga regeringschefer. Finland blir inget problem men i synnerhet Spanien och Frankrike har åtminstone inte tidigare gillat tanken på att regionerna får ett större inflytande, säger Haglund.
Om förslaget inte skulle stöta på några hinder alls skulle det betyda att Åland får sin parlamentsplats i samband med valet 2014.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen