DELA

EU dröjer med svaret till Piratklubben

Intresset är stort för att locka barnfamiljer till Åland genom ett gemensamt tema. Men trots att tio nya företag visat intresse för att ingå i Piratklubben beror allt av en enda sak.
EU:s svar. Och det dröjer.
EU ställer stora formella krav på en ansökan till sin utvecklingsfond. Men dröjer själva med svaret. Jonas Holmström, hjärnan bakom Piratklubben, är frustrerad efter att ha väntat i mer än två månader på ett svar. Enligt ansökan ska projektet sjösättas 2014 och pågå fram tills sista november 2015.
– Projektet kan inte vänta ytterligare en sommar. I januari 2015 är det meningen att det ska presenteras på Matkamässan i Helsingfors, säger Jonas Holmström, till vardags webbansvarig hos Visit Åland.
Sedan Nya Åland senast skrev om projektet har fem nya samarbetspartners tillkommit: Pellas gästhem på Lappo, Sandösunds camping, Gröna udden i Mariehamn, Park hotell och Bastö hotell i Finström. Ytterligare fem andra företag funderar på saken. Tillsammans kan det bli över 30 företag i samarbete.
– På det här sättet kan vi vara stora utan att det kostar mycket. Det ger Åland en igenkänningsfaktor. Klubben gör det möjligt att hålla kontakt med barnfamiljerna och marknadsföra regelbundet.
Den totala budgeten är på 300.000 euro, vilket är litet i sammanhanget enligt Jonas Holmström. Bidrag från landskapet, Visit Åland och övrig nedlagd tid ska motsvara 50 procents motfinansiering.
– Men utan EU-stödet faller hela projektet, säger Jonas Holmström.
Inte bara Piratklubben, utan också Laura Vauras anställning beror på svaret från EU:s utvecklingsfond. Sedan den första maj är hon anställd på denna premiss.
– Jag hänger i luften. I dag ska jag ringa igen och fråga om det finns några särskilda hinder för att behandla vår ansökan.

Sofie Nohrstedt