DELA

Esso skyltar om i sommar

Efter den första juli kan Esso i Mariehamn skylta om till St1, ”Station one”.
– Så blir det nog, även om allt inte är helt klart, säger Roger Rundberg, vd vid Rundbergs Bil & Service.
Företaget har drivit Esso-stationen i Mariehamn i flera decennier. Stationen ägdes av Esso fram till i vintras då hela den finländska Esso-kedjan såldes till andelsägda SOK. De i sin tur sålde hälften till den finländska bensinkedjan St1, medan andra hälften behölls och skall skyltas om till egna kedjan ABC.

Positivt
Mitt i den här turbulensen hamnade Rundbergs Bil & Service.
– Jag tycker det här är positivt. Jag tror vi får större rörelsefrihet mot tidigare då vi hade att göra med ett stort multinationellt bolag där alla beslut togs så långt borta. Med lokala finländska ägare blir det lättare till beslut, tror Roger Rundberg.
Hans företag äger oljelagret i Långnäs och de övriga Esso-mackarna på Åland inklusive Kantarellenmacken, samt tankbilarna.

Ändra fort
Den 1 juli är det officiella datum som Esso-stationerna byter namn och man har sedan ett år på sig.
– Målsättningen är att vi kommer igång fort, men det är mycket som skall byggas om och grejas.
Sedan fyra år tillbaka finns en St1-mack på Åland, Sparmacken, som ägs av Noginvest ab med delägarna Johan Rothberg, Tom Pussinen och Tony Karlström.

Två St1-mackar?
Det kan bli så att det blir två St1-mackar bredvid varandra vid infarten till Mariehamn, Kantarellenmacken och Sparmacken.
– Den saken vet jag inte något om, men visst kan det bli så, säger Roger Rundberg.
Enligt Tom Pussinen är det inte helt klart hur det blir med St1 på Åland.
– Nej inte på något sätt. Förhandlingarna är påbörjade och det beror på vad Roger vill och hur St1 i Finland ser på den saken. Det är ju de som äger hyreskontraktet på Esso-stationen och St1 är måna om sina tidigare samarbetspartners.
St1 Finland ab ägs av bolaget Greeni ab som är den enda bränsleimportören till Finland vid sidan av Fortum (före detta Neste).
Tom Pussinen anser att det ännu finns en del frågetecken att räta ut innan det är helt klart hur det blir på Åland.

Priskrig över
Noginvest ab har inte följt med bensinpriskriget som funnits på Åland ett par år och inte konkurrerat med bensinpriset. Men nu ligger de också på samma nivå som konkurrenterna i Mariehamn.
– De andra har slutat sälja under inköpspris. Vi beslöt för ett år sedan att vi inte subventionerar vårt inköpspris. Vi har tidvis sålt utan vinst, men inte så vi själva betalar, en sak som de facto de andra gjort i ett års tid. Det går inte för evigt med den filosofin.
Bränslepriserna på Åland hör fortfarande till de billigaste i landet även om det kommit ett par höjningar den senaste veckan.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax