DELA

Esperanto visade vägen hem till Åland

För tolv år sedan flyttade Australien-födde Keith ”Keke” Uber till Finland. Då hade han ingen aning om sina åländska rötter.
Det internationella fredsspråket esperanto hjälpte honom att hitta hem.
Keith Uber, eller Keke som han kallar sig i Finland, sitter i restaurangen på hotell Cikada och är fortfarande lite omtumlad. Han har varit på busstur runt Åland under Finlands esperantoförbunds höstdagar. Keke är dock inte som vilken turist som helst; för två veckor sedan upptäckte han att han har sina rötter på Åland.
Keith Ubers pappa, som är född i USA, hade börjat med släktforskning och upptäckt att hans mormors mor hette Hedvig Elisabeth Budde och var född i Finström 1806. Hedvig Elisabeth flyttade senare till Sverige varifrån hennes barnbarn emigrerade till USA.
Keke fortsatte efterforskningarna och fick hjälp från ett par vänner från esperantoförbundet. Med hjälp av dem fick han veta att Hedvig Elisabeths föräldrar hette Johan Adolf Budde och Anna Bahrman. Johan Adolf var klockare i Finströms kyrka i början av 1800-talet.
– I somras ansökte jag om finskt medborgarskap och nu får jag veta detta. Det är helt otroligt, säger Keke.
Han är en riktig världsmedborgare, född i Melbourne men har bott i bland annat USA och Indonesien. För tolv år sedan flyttade han till Finland. Då visste han inget om sina band till landet utan det var ett jobb hos Telia Sonera som lockade.


Ska återvända
Keith Uber vet redan nu att han ska återvända till Åland, kanske nästa sommar. Vetskapen om farmors mormor kom så nära inpå esperantoresan att han inte hann göra mycket efterforskningar. Han vill hitta föregående generation från Johan Adolf och Anna och besöka deras gravar.
Vem vet, kanske hittar han även levande släktingar i sitt nygamla hemland.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni