DELA

Enkelt tipsa Nyan med ny app

Nu kan du som läsare ännu enklare ta del av de senaste nyheterna på Åland – direkt i din mobil.
Med Nya Ålands nya mobilapp kan läsarna med några enkla knapptryck också tipsa tidningen om sådant de tycker att vi ska skriva om.
Den nya appen finns både för android och för Apples produkter. Den som sedan tidigare har Nyans app, kommer att märka en stor skillnad mellan den äldre och den nya varianten.
– Den första appen baseras på e-tidningen och tv-sidan, medan det här mera är en app med snabbuppdateringar. De nyheter vi lägger upp på hemsidan finns också i appen, snyggt förpackat till den plattform som vi ser att växer allra snabbast, säger Nya Åland chefredaktör Jonas Bladh.
Den nya appen är ett sätt för Nya Åland att möta de krav som dagens nyhetskonsumenter ställer, menar han.
– Vi ser i trafiken att väldigt många vill ha sina nyheter i mobilen i dag och det här är ett sätt för oss att leverera vårt innehåll på ett praktiskt sätt som är helt mobilanpassat.

Också tv
Det är inte bara nyheterna från Nyans hemsida som läsarna kan ta del av i den nya appen. Också alla tv-inslag från Åland 24 webb-tv finns tillgängliga där.
– Men tyvärr har vi en bugg som gör att man just nu inte kan se tv-sändningarna i andoridmobiler. Vi jobbar som bäst på att ordna det, säger Daniel Räinä, it- och webbansvarig på Nya Åland och den som har byggt appen.
I den nya appen kan man också dela artiklar och annat material på sociala medier. Med några enkla knapptryck kan man dessutom tipsa Nyans redaktion om nyheter och även skicka in bilder.
– Det är jättebra för oss. De allra flesta som tar bilder i dag, gör det via sin mobilkamera, och nu kan man skicka in dem direkt till oss. Läsarna är våra bästa vänner när det gäller att få in tips, och det här underlättar för dem att kontakta oss, säger Bladh.

Snabb förädnring
För att inte läsarna ska gå miste om några nyheter, finns också möjligheten för redaktionen att skicka upp så kallade ”pushnotiser” till de läsare som använder appen. På så sätt riskerar man inte att som läsare missa de stora nyhetshändelserna.
Anledningen till att Nyan nu har ännu en app, vid sidan av den gamla, är de nya vindar som blåser genom dagens mediehus.
– Medievärlden är i snabb förändring, vilket gör att våra läsare ställer krav på oss att vara kreativa, att komma med nya lösningar och att hitta på nya saker. Det här är en sådan, det kommer mera sen.
Som vaddå?
– Det får man se sen.

Kostnadsfritt
Appen är – åtminstone till en början – gratis.
– Precis som med hemsidan tar vi inte betalt nu, men vi kommer att analysera läget och får se hur det blir i framtiden.
Det nya appen firas också med ett specialarbjudande. Fram till midnatt på midsommarafton kostar e-tidningen i den första appen 1,79 euro per månad, att jämföra med ordinarie pris som är 9,90 euro per månad.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax