DELA

En skylt till minnet av Skonholm

Ett av Ålands största varv har fått en minnesskylt.
– Har man ingen guide med sig kan man ändå få en uppfattning om historien, sade Björn Rönnlöf, ordförande för Godby Rotaryklubb vid ceremonin på platsen för Skonmholms varv i går.
Tanken med varvsskylten i Finström Svartsmara är att besökare ska kunna guidas även på egen hand. Men det finns också ett annat syfte. Det tog Finströmbon och liberalen Åke Mattsson upp när han talade inför invigningspubliken i går kväll.
– Jag tror att man som äldre uppskattar historien mer, och när man kommer upp i min ålder tappar man ofta möjligheten att fråga sina föräldrar om det som hänt.
Med hjälp av såväl muntlig tradition som enkla informationsskyltar kan berättandet gå vidare.

Föll sig naturligt
Området i Svartsmara är i dag till stor del övervuxet. Mellan åren 1850 och 1920 var det ett stort skeppsvarv under namnet Skonholm.
På Skonholm byggdes tio fartyg. Här fanns kolmila, sågverk, spantlave, baracker med mera.
Från att ha funnits på Sjöfartsmuséets agenda redan 1980 slog Godby Rotaryklubb och Svartsmara byalag slag i saken. Idén om en skylt hade väckts på nytt efter en guidning på platsen av Göte Sundberg.
I går samlades omkring 20-talet personer för resningen.
– Det är ett bra jobb av en Sottungabo, säger medinitiativtagaren Inger Rosenberg-Mattsson.
Hon syftar på Godby Rotaryklubb ordförande och projektansvarige Björn Rönnlöf, den person som sett till att projektet rotts i hamn.
– Jag har ett personligt intresse för ämnet, så det föll sig naturligt att jag höll i det, säger han.
Godby Rotaryklubb sponsrar inte vanligtvis lokala händelser. Detta fick bli ett av få undantag.
Skylten har kostat cirka 400 euro inklusive idéellt arbete. Rotarydistriktet i Finland har bidragit med pengar, och Finströms kommun har låtit Fredrika Sundberg avvara arbetstid för layout. Bakom texten står Göte Sundberg och Björn Rönnlöf.

Cecilia Lindvall